Kuvien lähetys Lightroom-ohjelmasta

Tarjoamme Adoben Lightroom-ohjelmaan lisäosan (”pluginin”), jolla kuvien lähetys omalle kuvasivustollesi helpottuu, jos käytät Lightroomia kuvien järjestelyyn tai käsittelyyn muutenkin. Voit valita kirjastostasi haluamasi kuvat ja viedä ne suoraan valittuun kansioon omassa kuvasivustossasi.

Käytettävänäsi on myös kaikki normaalit Lightroomin valmistelutoiminnot, kuten kuvan nimeämis-, skaalaus-, terävöitys- ja pakkaustoiminnot.

Lisäosa toimii perinteisessä Lightroom Classicissa. Pilvipalveluna ostettavassa Lightroom CC:ssä ei ole lainkaan tukea Export-lisäosille, joten siihen sitä ei voi asentaa.

Lataus ja asennus

Lataa asennuspaketti alla olevasta linkistä. Sama paketti toimii sekä macOS- että Windows-ympäristöissä.

Lataa asennuspaketti tästä

Latauspaketti on ZIP-muodossa. Uudet nettiselaimet purkavat tiedoston yleensä heti latauksen valmistuttua, mutta tarvittaessa tuplaklikkaa latauspakettia tarvittaessa, jotta saat .lrplugin-päätteisen tiedoston.

Siirrä .lrplugin-päätteinen tiedosto talteen sellaiseen paikkaan, josta löydät sen myöhemmin, sillä lisäosan päivitys tapahtuu korvaamalla .lrplugin-tiedosto uudella.

Kun lisäosa on tallennettu haluttuun paikkaan, avaa Lightroom ja klikkaa yläpalkista ”File > Plug-in Manager > Add” ja navigoi äsken valitsemaasi kansioon. Lisäosan valinnan jälkeen klikkaa ”Add Plug-in.”

Lisäosan päivitys uuteen versioon

Kuvat.fi:n Lightroom-lisäosa tarkistaa käytön yhteydessä, onko lisäosaan saatavilla päivityksiä esim. virheenkorjauksia varten.

Jos lisäosan ylemmässä laatikossa on teksti ”An update is available for this plugin”, klikkaa viereistä ”Update now”-painiketta, tai palaa tälle ohjesivulle ja klikkaa ylempää asennuspaketin latauslinkkiä. Toimi sen jälkeen samoin kuin ensimmäisellä asennuskerralla ja korvaa vanha .lrplugin-tiedosto uudella.

Lisäosan käyttö ja kuvien lähetys

Valitse haluamasi kuvat normaalisti Lightroomissa. Klikkaa sen jälkeen ”Export” ja valitse ”Export To”-valikon uusi valinta Kuvat.fi. Tämän jälkeen pääset syöttämään sähköpostiosoitteesi ja salasanan, sekä valitsemaan haluamasi kuvasivuston.

Kuvasivuston alapuolella on kansiovalinta. Vasemmalla on lista sivustosi kansioista, ja sen oikealla puolella on painike, jolla voit luoda uuden kansion valitun kansion alle. Uudesta kansiosta voi tehdä julkisen tai yksityisen ”Public folder”-rastiruudulla, mutta tarkemmat pääsyoikeudet tulee asettaa nettiselaimella.

Kansioiden alapuolelta voit kontrolloida lähetettävien kuvien nimiä. Jos valitset tiedostojen nimiksi vaihtoehdon Filename, tiedostot siirtyvät niiden alkuperäisillä tiedostonimillä (esim. ”IMG_1234.jpg”), tai Lightroomin ”Rename To”-toiminnon tuottamalla nimellä. Tiedostonimelle on vaihtoehtona IPTC Title, joka käyttää tiedoston EXIF-metadatasta luettavaa nimeä.

Viimeisenä on asetus tiedostojen ylikirjoituksesta, jos samanniminen tiedosto on jo samassa kansiossa. Oletuksena uudemmalle tiedostolle tehdään eri nimi lisäämällä tiedostonimeen numero, esim. ”IMG_1234 (2).jpg”, halutessasi voit ylikirjoittaa olemassaolevan kuvan uudella.

Kun olet valinnut kuvien lähetystä varten sopivat asetukset, klikkaa ”Export” ikkunan oikeasta alakulmasta. Kuvat viedään automaattisesti kuvasivustoosi valitsemillasi asetuksilla.