1. Etusivu
  2. Blogi
  3. Blogiartikkelin kirjoitus

Blogiartikkelin kirjoitus

Ensimmäisen blogiartikkelisi kirjoitus on helppoa! Toimi näin:

• Mene kuvasivustosi Blogi-osioon (ylänavigaatiosta).
  • Klikkaa ”Kirjoita uusi blogiartikkeli”
  • Sivusto kysyy otsikon artikkelillesi. Nimeä se haluamallasi tavalla.

Nyt olet blogin muokkaustilassa. Se muistuttaa samaa näkymää kuin minkä vieraasi näkevät artikkelia lukiessaan, mutta sisältää työkaluja sisällön muokkaukseen. Nämä työkalut näkyvät vain sinulle.

Aivan yläreunassa näet toiminnot artikkelin poistamiseen, julkaisuun sekä blogin etusivulle, seuraavaan ja edelliseen artikkeliin siirtymiseen.

Ennen artikkelin julkaisua se näkyy vain itsellesi sekä muille mahdollisille blogin ylläpitäjille.

Voit aloittaa tekstin kirjoittamisen tekstiosioon, joka siis sijaitsee otsikon alapuolella. Klikkaa hiirellä kursori kohtaan ”Artikkelin teksti” ja ala kirjoittaa! Muokkaus toimii, kuten tekstinkäsittelyohjelma. Maalaa haluamasi osa tekstiä ja voit tehdä siihen erilaisia muotoiluja (kursiivi, lihavointi, väliotsikot ym).

Käytettävissäsi olevat elementtityypit

Artikkeli koostuu elementeistä, joita voi olla peräkkäin haluamasi määrä. Yksi elementti voi sisältää tekstiä, kuvia, videon tai muuta vastaavaa sisältöä.  Uuteen artikkeliin on valmiiksi lisätty pääotsikko-elementti sekä tekstielementti, sillä nämä tarvitset vähintään artikkelin kirjoittamiseen. Pääotsikko-elementtiin on valmiiksi kirjoitettu sisällöksi antamasi artikkelin otsikko.

Kun haluat lisätä kuvan tai muun elementin, lisää se ”Lisää uusi elementti”-valikosta.

Pääotsikko

Pääotsikko-elementtiä käytetään artikkelin alussa, mutta voit käyttää sitä myös toistamiseen samassa artikkelissa jos niin haluat. Pääotsikossa on aina iso tekstiotsikko, mutta voit valita sille myös taustakuvan. Tekstille voi lisäksi valita värin ja taustavärin sekä sen kokoa ja sijaintia otsikkoelementissä voi vaihtaa.

Jos haluat lisätä kuvan otsikon taustalle, klikkaa elementin työkaluista ”Valitse kuva”. Otsikkoalueen korkeutta voi muuttaa ”Muuta korkeutta”-tekstistä raahaamalla. Jos haluat sumentaa kuvan tai muuttaa sen sävytystä, löydät toiminnot työkaluista kun kuva on valittu. Näin saat otsikostasi näyttävän näköisen!

Teksti

Tekstielementti sisältää artikkelin ”leipätekstiä”. Voit kirjoittaa haluamasi määrän kappaleita ja valita sille kirjasintyypin. Hiirellä maalaamalla voit lisäksi muotoilla tekstiä – käytettävissäsi on useampi erikokoinen väliotsikkotyyli, lihavointi, kursiivi sekä alleviivaus. Lisäksi voit tehdä ranskalaisin viivoin merkityn listan sekä muuttaa kappaleen keskitystä.

Tekstielementissä on lisäksi käytettävissä linkkityökalu (valitse haluamasi sana tai lause ja klikkaa linkkikuvaketta (ketju) ja anna kohdesivun URL-osoite (suosittelemme https-muotoista osoitetta). Jos haluat linkittää suoraan oman sivustosi alasivuun, klikkaa Sivu-nappia ja valitse haluamasi alasivu.

Kuva

Kuvaelementti voi sisältää 1-10 kuvaa. Kuvat asettuvat peräkkäin eli jos valitset useamman kuvan, tulevat ne peräkkäin ja elementin korkeus madaltuu (koska kuvat vievät suhteessa enemmän tilaa leveyssuunnassa). Palvelu kysyy suoraan kuvalementin lisäyksen yhteydessä kuvat, jotka haluat lisätä. Voit lähettää tässä yhteydessä myös uusia kuvia koneeltasi. Kuvariviin voi lisätä myös lisää kuvia ja voit järjestellä kuvat eri järjestykseen ottamalla kuvasta kiinni ja raahaamalla sen haluamaasi paikkaan.

Kuvat voi rajata kahdella tavalla: Jos klikkaat ”Alkuperäinen kuvasuhde” päälle, näkyy kuvat aina kokonaan ja ne asetellaan niin että kaikki ovat samankorkuisia. Jos sama asetus pois päältä, kuville annetaan saman verran tilaa korkeus- ja leveyssuunnassa jolloin ne rajautuvat tarpeen mukaan ja voit muuttaa rajauksen kohdistusta ottamalla kuvan keskeltä kiinni ja raahata.

Voit valita kuvarivin korkeuden raahaamalla Muuta korkeutta-tekstistä, kun käytössä ei ole alkuperäinen kuvasuhde (tällöin kuva-alan korkeus määräytyy siihen valittujen kuvien muodon perusteella)

Kuvaesitys

Kuvaesitys eroaa kuvarivistä siinä, että kuvia ei näytetä peräkkäin vaan ne pyörivät ”diaesityksenä”. Kun muokkaat kyseistä elementtiä, kuvat näytetään silti rivinä jotta näet mitkä kuvat esityksessä on.

Upotus

Upotustoiminnolla voit lisätä sisältöä esimerkiksi Youtubesta, Vimeosta tai muista palveluista jotka osaavat tuottaa upotettavaa sisältöä. Klikkaa upotus-linkkiä ja kirjoita sisällön URL-osoite kenttään. Palvelu hakee automaattisesti upotettavan sisällön ja näyttää sen upotuselementin sisällä.

Video

Video-elementtiin voit valita haluamasi videon kuvasivustosi galleriaosiosta. Vieraalle näytetään normaalit videosoittimen toiminnot jolla videota voi kelata ja tarvittaessa katsoa myös koko ruudun kokoisena.

Elementtien uudelleenjärjestely ja poisto

Voit siirtää sisältöä uuteen järjestykseen raahaamalla elementtejä pystysuunnassa. Vie kursori elementin pääle ja näet sen vasemmassa reunassa pyöreän raahauskuvakkeen. Ota siitä kiinni ja vedä elementti haluamaasi paikkaan.

Jos haluat poistaa elementin klikkaa muokkaustila auki elementin oikean reunan hammasratasnapista ja valitse Poista elementti.

Tekstielementin voi myös katkaista keskeltä, jos haluat lisätä keskelle vaikkapa kuvan tai muuta sisältöä. Klikkaa kursori haluamaasi kohtaan tekstiä ja klikkaa vasemmalle puolelle ilmestyvää katkaisunappia. Palvelu kysyy, millainen elementti katkaisukohtaan lisätään. Tämän jälkeen tekstielementti jakautuu kahdeksi ja lisäämäsi elementti tulee näiden väliin.

Elementit sijaitsevat aina peräkkäin, vierekkäin niitä ei voi laittaa. Näin varmistutaan siitä, että artikkeli näyttää esimerkiksi puhelimella luettaessa mahdollisimman samalta kuin isolla koneella.

Artikkelin julkaisu

Kun olet saanut artikkelin sisällön mieleiseksesi, voit julkaista sen. Klikkaa yläreunan Julkaise artikkeli -valinta päälle ja artikkeli on julkinen. Jos huomaat artikkelissa virheitä, voit muokata niitä ”lennossa”. Jos haluat tehdä suurempia muutoksia, ota Julkaise-valinta pois päältä jolloin se häviää vieraiden nähtäviltä ja voit rauhassa kirjoittaa lisää sisältöä.
Julkaisuajankohtaa voi myös vaihtaa – lue tästä lisää!

Päivitetty 19.4.2018