Avainsanat

Avainsanat (tagit) ovat yksittäisiä yhdestä tai usemmasta sanasta koostuvia termejä, jotka voidaan liittää kuviin, kansioihin sekä blogiartikkeleihin. Avainsanat voivat sijaita hierarkisesti toistensa sisällä (ominaisuus on julkaistu syyskuussa 2023).

Avainsanoja ei pidä sekoittaa kuvasivuston kansiorakenteeseen, joka voi olla hyvinkin monipuolinen ja sisältää erilaisia pääsyoikeuksia (julkisia ja yksityisiä kansioita ym). Avainsanat ovat kokonaan kansiorakenteesta riippumattomia ja niitä voi olla yksittäisellä kohteella useita.

Avainsanoja voidaan käyttää kuvan sisällön määrittelemiseen. Jos kuvasivustosi kerää esimerkiksi maisemakuvia maailma turistikohteista, voisi Suomenlinnasta otetun kuvan avainsana olla muotoa Suomi > Helsinki > Suomenlinna. Kohteeseen liitetyt avainsanat voivat esimerkiksi määritellä henkilöitä tai muita kohteita kuvassa. Tässä esimerkissä Suomenlinna on siis avainsana, joka sijaitsee avainsanan Helsinki sisällä, joka puolestaan on avainsanan Suomi sisällä. Samaan kuvaan voisi liittää esimerkiksi avainsanoja kuten Historiallinen rakennus tai Maailmanperintökohde, aivan oman kuvasivuston tarpeiden mukaisesti.

Avainsanan näkyminen vieraille

Avainsanat auttavat kuvan löytämisessä. Edelläoleva esimerkkikuva löytyisi siis hakutoiminnolla hakiessa mitä tahansa siihen liitettyä avainsanaa, esimerkiksi haulla Helsinki tai Suomi.

Kansiolle lisätyt avainsanat toimivat samalla tavalla, löytäen kansion ja sen tiedostot haulla.

Avainsanat näkyvät kuvan ja kansion yhteydessä, jos se on asetuksissa sallittu. Tällöin vierailija voi myös klikata avainsanaa ja etsiä muut saman avainsanan sisältävät kohteet. Hierarkisen avainsanan osaa voi myös klikata ja hakea näin laajempaa joukkoa tuloksia.

Vaikka avainsanat olisivat piilotettu, niitä käytetään apuna hakutoiminnossa, jolloin avainsanan sisältämä kuva löytyy avainsanaan liittyvällä hakusanalla.

Avainsanan liittäminen kuvaan (ylläpitotila)

Avainsanoja voi lisätä kansionäkymässä valitsemalla halutut kuvat valintatoiminnolla ja klikkaamalla Muokkaa. Avainsanat-sarakkeessa näet kuvalle jo liitetyt avainsanat ja voit lisätä niitä Muokkaa/sijoittele kuvaan -napilla. Avautuvasta näkymästä näet tarkemmin kohteeseen jo liitetyt avainsanat, voit kirjoittaa uusia tai valita alle aukeavasta listasta aiemmin paljon käytettyjä avainsanoja.

Valittujen tiedostojen muokkausnäkymässä voit myös lisätä tai poistaa yksittäisiä avainsanoja kerralla kaikista kuvista yläreunan Lisää avainsanoja kaikille kuville ja Poista avainsanoja kaikilta kuvilta -nappien avulla.

Olemassaolevien avainsanojen muokkaus

Sijoittele kuvaan -toiminnolla voit kohdistaa kuvaan liitettyjä avainsanoja kuvan eri kohtiin. Tällöin avainsanat näytetään kuvaa katsoessa kuvan päällä kun hiiren kursori viedään lähelle.

Uutta palvelussa syyskuussa 2023 – Voit muokata olemassaolevia avainsanoja esimerkiksi kirjoitusasun muuttamiseksi tai useamman avainsanan yhdistämiseksi. Tällöin muutokset päivittyvät kaikkiin kohteisiin, jotka näitä avainsanoja käyttävät. Voit myös luoda uusia avainsanoja valmiiksi ja siirtää olemassaolevia avainsanoja näiden avainsanojen alle hierarkisen rakentaan luomiseksi.

Avainsanojen muokkaukseen pääset yläkulman nuolivalikon kohdasta ”Avainsanojen muokkaus”. Näkymässä näet kaikki avainsanat sekä niihin liitettyjen kohteiden määrän. Voit valita useamman avainsanan valintaruudulla ja sen jälkeen poistaa valitut avainsanat, yhdistää ne yhdeksi Yhdistä valitut -toiminnolla (esimerkiksi jos sinulla on käytetty esimerkiksi avainsanoja Helsinki, helsinki, Helsingissä), voit yhdistää nämä yhdeksi avainsanaksi Helsinki. Jos olet luonut avainsanan Suomi, voit siirtää edelliset myös tämän sisään käyttäen Siirrä valitut -toimintoa.

Tulossa myöhemmin syksyllä 2023: Yritysversiossa voit luoda lisäksi monikielisiä käännöksiä kustakin avainsanasta, jolloin sinun ei tarvitse kirjoittaa samaa avainsanaa esimerkiksi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi kuvapankkikäyttöön usein toivottu kategorioihin perustuva pikahaku tullaan ottamaan käyttöön.

Avainsanan automaattinen tuonti kuvan metatiedoista (Exif)

Palvelu lukee kuvan metatietoissa olevat avainsanat automaattisesti ja liittää ne lähetettyihin kuviin. Jos käytössä on hierarkisia avainsanoja (joissa avainsanoja on toistensa sisällä), ja ne on tallennettu kuvan metatietojen HierarchicalSubject -kenttään, muodostetaan tähän liittyvä avainsanarakenne automaattisesti. Esimerkiksi Lightroom osaa viedä avainsanat kuvaan kun käyttää asetusta Write Keywords as Lightroom Hierarchy.

Ennen syyskuuta 2023 luodut avainsanat

Avainsanatoiminto uudistettiin syyskuussa 2023. Tällöin avainsanoista muodostettiin kuvasivustolle erillinen tietokanta, joka mahdollistaa niiden muokkauksen siten, että muokkaus näkyy kaikissa avainsanaa käyttävissä kohteissa. Tietokantaan vietyjen avainsanojen kirjoitusasut ovat alkuperäisen mukaisia. Mikäli samaa sanaa on käytetty esimerkiksi pienillä ja isoilla kirjaimilla kirjoitettuna, on tietokantaan otettu kuvasivustolla eniten käytetty versio.

Toinen merkittävä uudistus on hierarkisten avainsanojen tuki. Olemassaolevat avainsanat ovat ilman valmista hierarkiaa, mutta voit aloittaa sen muodostamisen käyttäen hyödyksi aiemmin luomiasi avainsanoja. Voit luoda uusien avainsanojen avulla rakenteen valmiiksi ja sen jälkeen siirtää olemassaolevia avainsanoja tämän hierarkian sisään.

Hierarkiaa rakentaessasi saat ehkä poistettua käytöstä ylimääräisiä avainsanoja, jotka liittyvät kohteisiin automaattisesti uuden hierarkian kautta. Tämän ohjeen alun Suomenlinna-esimerkkikuvassa sinulla voisi olla esimerkiksi avainsanat Suomi, Helsinki ja Suomenlinna erillisinä. Jos sinulla on muodostettu esimerkin mukainen hierarkia avainsanoista, riittäisi jatkossa pelkkä Suomenlinna-avainsana kuvalle koska se kuuluu edellämainittuihin kahteen ylemmän tason avainsanaan mukaan ja löytyy siis niidenkin kautta haettuna.)

Voit myös näppärästi yhdistellä eri kirjoitusasuissa olevia avainsanoja yhdeksi. Tämä kannattaa tehdä ennen niiden siirtoa hierarkiassa toiselle tasolle.

Jos tiedät, että olet käyttänyt kuvissa Lightroomin hierarkisia avainsanoja jo aiemmin ja haluat että ne haetaan tietokantaan, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Päivitetty 8.9.2023

Asiaan liittyvät ohjeet