1. Etusivu
  2. Muokattavat alasivut
  3. Alasivujen sisällön muokkaus

Alasivujen sisällön muokkaus

Alasivujen muokkaus on samanlaista kuin blogiartikkelien. Kun olet lisännyt alasivun, siirry sille (yläreunan navigaatiopalkista) ja olet automaattisesti muokkaustilassa. Se muistuttaa samaa näkymää kuin minkä vieraasi näkevät sivua katsoessaan, mutta sisältää työkaluja sisällön muokkaukseen. Nämä työkalut näkyvät vain sinulle.

Käytettävissäsi olevat elementtityypit

Sivun sisältö koostuu elementeistä, joita voi olla peräkkäin haluamasi määrä. Yksi elementti voi sisältää tekstiä, kuvia, videon tai muuta vastaavaa sisältöä.  Uuteen artikkeliin on valmiiksi lisätty pääotsikko-elementti sekä tekstielementti, sillä nämä tarvitset vähintään artikkelin kirjoittamiseen. Pä

Kun haluat lisätä kuvan tai muun elementin, lisää se ”Lisää uusi elementti”-valikosta.

Pääotsikko

Pääotsikko-elementtiä käytetään esimerkiksi sivun alussa, mutta voit käyttää sitä myös toistamiseen samassa sivussa jos niin haluat. Pääotsikossa on aina iso tekstiotsikko, mutta voit valita sille myös taustakuvan. Tekstille voi lisäksi valita värin ja taustavärin sekä sen kokoa ja sijaintia otsikkoelementissä voi vaihtaa.

Jos haluat lisätä kuvan otsikon taustalle, klikkaa elementin työkaluista ”Valitse kuva”. Otsikkoalueen korkeutta voi muuttaa ”Muuta korkeutta”-tekstistä raahaamalla. Jos haluat sumentaa kuvan tai muuttaa sen sävytystä, löydät toiminnot työkaluista kun kuva on valittu. Näin saat otsikostasi näyttävän näköisen!

Teksti

Tekstielementti sisältää artikkelin ”leipätekstiä”. Voit kirjoittaa haluamasi määrän kappaleita ja valita sille kirjasintyypin. Hiirellä maalaamalla voit lisäksi muotoilla tekstiä – käytettävissäsi on useampi erikokoinen väliotsikkotyyli, lihavointi, kursiivi sekä alleviivaus. Lisäksi voit tehdä ranskalaisin viivoin merkityn listan sekä muuttaa kappaleen keskitystä.

Tekstielementissä on lisäksi käytettävissä linkkityökalu (valitse haluamasi sana tai lause ja klikkaa linkkikuvaketta (ketju) ja anna kohdesivun URL-osoite (suosittelemme https-muotoista osoitetta). Jos haluat linkittää suoraan oman sivustosi alasivuun, klikkaa Sivu-nappia ja valitse haluamasi alasivu.

Kuva

Kuvaelementti voi sisältää 1-10 kuvaa. Kuvat asettuvat peräkkäin eli jos valitset useamman kuvan, tulevat ne peräkkäin ja elementin korkeus madaltuu (koska kuvat vievät suhteessa enemmän tilaa leveyssuunnassa). Palvelu kysyy suoraan kuvalementin lisäyksen yhteydessä kuvat, jotka haluat lisätä. Voit lähettää tässä yhteydessä myös uusia kuvia koneeltasi. Kuvariviin voi lisätä myös lisää kuvia ja voit järjestellä kuvat eri järjestykseen ottamalla kuvasta kiinni ja raahaamalla sen haluamaasi paikkaan.

Kuvat voi rajata kahdella tavalla: Jos klikkaat ”Alkuperäinen kuvasuhde” päälle, näkyy kuvat aina kokonaan ja ne asetellaan niin että kaikki ovat samankorkuisia. Jos sama asetus pois päältä, kuville annetaan saman verran tilaa korkeus- ja leveyssuunnassa jolloin ne rajautuvat tarpeen mukaan ja voit muuttaa rajauksen kohdistusta ottamalla kuvan keskeltä kiinni ja raahata.

Voit valita kuvarivin korkeuden raahaamalla Muuta korkeutta-tekstistä, kun käytössä ei ole alkuperäinen kuvasuhde (tällöin kuva-alan korkeus määräytyy siihen valittujen kuvien muodon perusteella)

Kuvaelementtiin voi lisätä myös automaattisesti näkymään haluamasi kuvakansion uusimmat kuvat. Toimintoa voi käyttää vain julkisissa kansioissa. Mene kuvavalitsimessa haluamaasi kansioon ja klikkaa ylhäältä Käytä tämän kansion uusimpia kuvia.

Kuvaesitys

Kuvaesitys eroaa kuvarivistä siinä, että kuvia ei näytetä peräkkäin vaan ne pyörivät ”diaesityksenä”. Kun muokkaat kyseistä elementtiä, kuvat näytetään silti rivinä jotta näet mitkä kuvat esityksessä on.

Upotus

Upotustoiminnolla voit lisätä sisältöä esimerkiksi Youtubesta, Vimeosta tai muista palveluista jotka osaavat tuottaa upotettavaa sisältöä. Klikkaa upotus-linkkiä ja kirjoita sisällön URL-osoite kenttään. Palvelu hakee automaattisesti upotettavan sisällön ja näyttää sen upotuselementin sisällä.

Video

Video-elementtiin voit valita haluamasi videon kuvasivustosi galleriaosiosta. Vieraalle näytetään normaalit videosoittimen toiminnot jolla videota voi kelata ja tarvittaessa katsoa myös koko ruudun kokoisena.

Sosiaalisen median linkit (SOME)

Sosiaalisen median linkit lisäävät nappirivin, jossa on linkit omiin sosiaalisen median sivuihisi (Facebook, Instagram, Twitter jne). Linkit syötetään profiiliasetuksissa, joihin pääset yläreunan nuolivalikosta. Elementti näyttää kaikki ne napit, joihin liittyvät linkit olet tallettanut profiiliisi.

Yhteydenotto

Voit lisätä yksinkertaisen yhteydenottolomakkeen. Se kysyy vieraalta sähköpostiosoitteen ja viestin. Palvelu lähettää ne automaattisesti sähköpostilla omaan ylläpitäjään sähköpostiosoitteeseen (vieraasi ei näe omaa sähköpostiasi, ellet vastaa saamaasi viestiin).

Elementtien uudelleenjärjestely ja poisto

Voit siirtää sisältöä uuteen järjestykseen raahaamalla elementtejä pystysuunnassa. Vie kursori elementin pääle ja näet sen vasemmassa reunassa pyöreän raahauskuvakkeen. Ota siitä kiinni ja vedä elementti haluamaasi paikkaan.

Jos haluat poistaa elementin klikkaa muokkaustila auki elementin oikean reunan hammasratasnapista ja valitse Poista elementti.

Tekstielementin voi myös katkaista keskeltä, jos haluat lisätä keskelle vaikkapa kuvan tai muuta sisältöä. Klikkaa kursori haluamaasi kohtaan tekstiä ja klikkaa vasemmalle puolelle ilmestyvää katkaisunappia. Palvelu kysyy, millainen elementti katkaisukohtaan lisätään. Tämän jälkeen tekstielementti jakautuu kahdeksi ja lisäämäsi elementti tulee näiden väliin.

Elementit sijaitsevat aina peräkkäin, vierekkäin niitä ei voi laittaa. Näin varmistutaan siitä, että artikkeli näyttää esimerkiksi puhelimella luettaessa mahdollisimman samalta kuin isolla koneella.

Sivun tallennun

Kun olet saanut sivun sisällön mieleiseksesi, klikkaa alareunasta Tallenna muutokset-osion Tallenna-nappia. Tekemäsi muutokset/sisältö näkyy nyt tällä alasivulla.

Päivitetty 16.6.2020

Asiaan liittyvät ohjeet